Over het boek

Oplaadplekken voor mensen! Een boek over de kracht van saamhorigheid en hoe je oplaadplekken voor anderen en jezelf organiseert.

Waarom ben je na de ene bijeenkomst gesloopt en loop je na afloop van de andere bijeenkomst over van de energie? Wat onderscheidt een gewone bijeenkomst van een bijeenkomst die je nog lange tijd bij blijft? Een onvergetelijk feest, een heerlijke vriendenavond, een gedenkwaardig gesprek of een waardevolle vergadering.

Helemaal in deze tijd waarin veel dingen snel veranderen en we – ook virtueel – van het ene naar het andere rennen, zijn bijzondere bijeenkomsten een belangrijke bron van energie en plezier. Niet alleen in je vrije tijd, maar ook op je werk of op school. Vandaar deze handreiking om te doorgronden hoe je een samenzijn bijzondere kwaliteit meegeeft.

Renate van der Veen is dialoogexpert en coach en deelt in dit boek wat essentieel is voor het creëren van energiegevende bijeenkomsten en plekken. Er blijken kenmerkende aspecten te zitten aan oplaadplekken. Vaak is het een mix van helemaal jezelf kunnen zijn en tegelijkertijd saamhorigheid ervaren. Maar hoe doe je dat?

Handreiking Oplaadplekken is een praktische gids voor het organiseren van betere bijeenkomsten.

Handreiking Oplaadplekken is begin maart 2023 verschenen. Op basis van ervaringen beschrijft dit boek mijn werkhypothese over hoe een oplaadplek tot stand komt en goed werkt. Gaandeweg heb ik een achttal verschillende fases ervaren in het creëren en onderhouden van een oplaadplek en deze komen in de volgende acht hoofdstukken aan bod. 

  1. Voorbereiden
  2. Uitnodigen
  3. Verwelkomen
  4. Introduceren
  5. Samen (niet) doen
  6. Reflecteren
  7. Spanning dragen
  8. Continueren of stoppen

Ieder hoofdstuk bestaat uit drie delen. Allereerst je innerlijke houding en intentie, en ten tweede de praktische kant van zo’n oplaadplek. Beide aspecten verdienen aandacht; zowel het proces waarvoor het misschien nog zoeken is naar woorden, als het concrete doen en laten. Ieder hoofdstuk eindigt met oefeningen, zodat je ermee aan de slag kunt gaan. 

Zoals je ziet gaan de eerste vier fases over het tot stand brengen van de oplaadplek. Dat is niet voor niets. Het creëren van een plek gaat namelijk vooral over het zorgvuldig bouwen van een bedding voor mensen. Met bedding wordt hier bedoeld dat de aard en de randvoorwaarden van de oplaadplek goed zijn. Dat het klopt en dat mensen die daar komen dat kunnen ervaren. Als de bedding goed is, komt de rest vaak vanzelf.

Het boek sluit af met een hoofdstuk over de specifieke kenmerken van een goede oplaadplek en wat nu maakt dat je daar oplaadt.

Door het hele boek heen zul je persoonlijke ervaringen lezen over oplaadplekken. Daarnaast staan er ook voorbeelden in van bestaande plekken met oplaadkwaliteit. Ze heten niet altijd een oplaadplek, maar zijn dat in wezen wel. 

Aan het einde van het boek werk ik de acht fases uit voor verschillende contexten waar oplaadplekken mogelijk zijn: een onderwijsinstelling, een team, een persoonlijke oplaadplek voor jezelf en online oplaadplekken. 

Door alle voorbeelden, hoop ik je verbeeldingskracht te prikkelen, zodat we uiteindelijk overal oplaadplekken voor mensen kunnen vinden en creëren. Want dat is wat ik met dit boek hoop te bereiken: Overal oplaadplekken voor mensen!  

Colofon

Copyright 2023 – Creative Commons BY-NC-ND 4.0 Internationaal

ISBN 9789090366036

Auteur: Renate van der Veen

Uitgever: Santasado, Zutphen

Corrector: Anna Krijger

Vormgeving: Marie-Louise de Bruijn | Gravue, concept en creatie

Drukwerk: Lulof Almelo

Portretfoto auteur: Henk-Jan Winkeldermaat | Punkmedia

Logo Tankstation voor de Liefde: Arjen IJff | identity & art direction

Mede-mogelijk-makers: Erik Smid, Paulien Assink, Olga Plokhooij en John van Balen

 

Scroll naar boven